Laihduttaminen onnistuu kaikenikäisiltä

Sama juttu joka vuosi, tammikuussa, ennen kesää ja lomien jälkeen syksyllä. Paino on noussut ja ylittänyt oman vaatekoon ja päätät aloittaa laihdutuskuurin – kaikki tietysti nopeasti ja tehokkaasti. Maaliin pitää päästä ja äkkiä. Tavoitteesi on aina sama, painoa pois viisi kiloa, kymmenen kiloa, ehkä tätäkin enemmän. Kiinteytyminenkin olisi mukava juttu.

Tehokkaimmalta ja halvimmalta ratkaisulta vaikuttavat ensisijaisesti pussikeitot, dieettivalmisteet, nettivalmennukset ja naistenlehtien vinkit ”näin poltat rasvaa nopeasti” – vinkit … kysymys kuuluukin, miten pysyviä muutoksia olet saanut aikaan?

Näinhän se usein menee, nyt laihdutan viisi kiloa, lopetan hiilihydraattien syömisen, rasva, sokerin ja kaikki herkuttelut plus ne iltasyömiset. Kolme kertaa viikossa treenaamista ja hei, lujaa tottakai! Mitä siitä, vaikka et olekaan kävelyn lisäksi mitään muuta liikuntaa harrastanut vuosikausiin.

Viisi onnistumisen elementtiä laihduttamiseen

  1. Hyvä itsetuntemus ja sen mukaiset suunnitelmat. Joillekin meille sopii tiukat ohjeet ja toisia ne ahdistavat. Toiset treenaavat kovaa hyvässä seurassa, toinen taas haluaa tehdä asiat yksin. Yksi innostuu tiukoista tavoitteista, toinen haluaa samalla nauttia liikunnasta.
  2. Aito innostus liikunnan lisäämisestä ja tavoitteiden saavuttamisesta. Haluat oikeasti tehdä tätä ja sinulla on siihen hyvä syy.
  3. Positiivinen asenne – nyt onnistun laihduttamisessa.
  4. Realistiset suunnitelmat sekä aikataulun että tavoitteen osalta.
  5. Kalenterissa pitää olla tilaa. Varmistu etukäteen siitä, että sinulla on aikaa toteuttaa päivittäisiä muutoksia. Epäonnistuminen on lähes varmaa, jos kalenterisi on jo nyt täyteen ahdettu, eikä siellä ole aikaa levolle. Kiireisenä ja väsyneenä ajaudut takaisin vanhoihin tapoihin, eikä tilaa uusille tavoille kertakaikkiaan ole.

Miten onnistuin laihduttamisessa?

Omakohtaisesti voin kertoa, että laihduttaminen onnistui vasta sitten, kun lopetin sekä laihduttamisen että dieetit koronakeväällä 2020. Totta se on, minä siis lopetin laihduttamisen.

Maailmanlaajuisen paniikin iskiessä minä päätin, että aloitan viimeinkin säännöllisen liikunnan, aikaa kun vihdoinkin oli, sillä koronarajoitukset toivat kaivattua tilaa kalenteriini.  Asetin itselleni helposti mitattavia terveyskuntotavoitteita, mm. kuntoportaat ylös huohottamatta, keuhkot olivat silloin koronan myötä kovasti kartalla. Samalla päätin, että syön juuri niin paljon kuin haluan.

Mitä tapahtui? Minuun iski innostus ulkoliikuntaan. Upeat kevätkelit ja kuntosalien sulkeutuminen edesauttoivat kyllä valtavasti. Nopea kehittyminen puolestaan lisäsi optimismiani päivä päivältä enemmän ja enemmän. Realismiakin tuli, nimittäin nilkan kipeytyminen porrastreeneissä, ratkaisin ongelman vaihtamalla tekniikkaa. Hyvässä vireessä tämäkin järjestyi helposti.

Hyvä olo ja salliva asenne auttaa laihduttamisessa

Aluksi paino polki paikallaan, mutta pikkuhiljaa aloin laihtumaan ja paino lähti pysyvään laskuun. Energiatasoni nousi yllättävänkin nopeasti. Silloin kun olo kevenee, niin mieli kirkastuu ja tässä on se salainen keino laihduttamisessa onnistumiseen, hyvä olo helpottaa laihduttamisessa. Painonhallintavaihe oli itselläni varsin salliva. Silloin, kun syön liikaa, tiedän tehneeni niin ja palaan rauhassa, itseäni syyllistämättä takaisin ”ruotuun”.

Kun syöminen, liikunta ja palautuminen alkoivat olla itselle mieluisalla mallilla, tuli yllättävänä bonuksena syvän unen lisääntyminen – kyky, jonka olin luullut menettäneeni pysyvästi ja jonka tuoman eron kyllä helposti huomaa.

Mikä on sinulle paras tapa laihduttaa?

Kun teet päätöksiä elämäntapamuutoksista, niin älä koskaan vertaa itseäsi toisiin tai ota keinoja vain naistenlehdistä. Me kaikki olemme erilaisia. Kaverin loistava ketodieetti ei välttämättä toimi sinulla samalla tavoin tai jonkun toisen paino ei ehkä olekaan sinulle se optimaalinen. Tavoittele juuri sinulle sopivaa terveellistä normaalipainoa, jossa voit hyvin ja sinulla on energiaa elää aktiivista elämää. Etsi tukea ja tukijoita ympäristöstäsi. Moni on saanut henkilökohtaiselta valmentajalta, eli personal traineriltä, jonka tehtävänä on olla sinun paras tietopankkisi ja pitää huoli siitä, että sinä saavutat tavoitteesi ja kehittymisesi on nousujohteista.

Sirpa Laine
Personal Trainer, Ravintovalmentaja, Coach


045 783 69696 
sirpa@stayactive.fi 

Y-tunnus: 3393455-5

Tietosuojaseloste

© 2021 StayActive

OTA YHTEYTTÄ!
VASTAAN SINULLE MAHDOLLISIM­MAN PIAN.