terveellinen ruokavalio. painonhallinta

Kevennä kesällä, kokeile ja syö hyvin!

Dieettien sijaan puhumme valmennuksissa paljon erilaisista pysyvistä tavoista syödä hyvin samalla kun pudotetaan tai ylläpidetään painoa. Itselle sopivin tapa löytyy vain kokeilemalla, tässä muutamia tutkittuja:

Vähärasvainen ruokavalio

Vähärasvainen ruokavalio keskittyy kokonaisrasvan saannin rajoittamiseen. Tavoitteena on saada rasvaa korkeintaan 20 % päivittäisistä kaloreista. Jos päätät kokeilla tätä, opettele aluksi tunnistamaan kovat (voi, rasvainen liha, einekset jne) ja pehmeät (mm kasviöljyt, kala, pähkinät, siemenet) rasvat toisistaan . Vaarana on että vähennät liikaa ja erityisesti välttämättömiä rasvahappoja, jotka ovat välttämättömiä mm aivojen ja hormonien toiminnalle. Hyvää se, että opit toivottavasti välttämään tyydyttyneitä/kovia rasvoja tunnistamalla niiden suurimmat lähteet omassa syömisessäsi!

Kasvisruokavalio

Kasvisruokavalio, joka sisältää usein maitotuotteita ja munia, voi olla täydellinen tapa lisätä ravinteikkaiden kasvisten määrää ruokavaliossasi. Se voi sisältää myös valikoidusti kalaa ja mereneläviä.

Kasvisruokavalion tuomat monet terveyshyödyt, kuten runsas kuidun saanti ja kasviproteiinit parantavat ruoansulatusta ja pitävät verensokerin tasaisena. Se voi myös vähentää riskiä sydänsairauksiin ja tiettyihin syöpiin. Toisaalta se voi johtaa tiettyjen ravintoaineiden, kuten B12-vitamiinin ja raudan, puutteeseen, jos niitä et huomioi niitä riittävästi. Lisäksi osa kasvisruuista voi sisältää paljon rasvaa ja suolaa.

Välimeren ruokavalio

Välimeren ruokavalio on tunnettu terveellisistä ja herkullisista vaihtoehdoistaan. Oliiviöljy, vihannekset, hedelmät, pähkinät, kokojyvävilja ja kala ovat sen peruspilareita.

Näin syöden saat runsaasti terveellisiä kasviksia, rasvoja ja antioksidantteja, edistät sydämen terveyttä ja vähennät kroonisten sairauksien, kuten syövän ja muistisairauksien riskiä.

Intuitiivinen syöminen

Intuitiivinen syöminen perustuu kehon omien nälkä- ja kylläisyysviestien kuuntelemiseen ja kunnioittamiseen. Tämä lähestymistapa hylkää perinteiset ruokavaliorajoitukset ja keskittyy kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Intuitiivinen syöminen voi auttaa luomaan selvästi positiivisemman suhteen ruokaan ja omaan kehoon, vähentää stressiä ja ahdistusta syömiseen liittyen ja edistää terveellistä painonhallintaa ilman tiukkoja rajoituksia.

Se saattaa kuitenkin olla liian haastava niille, jotka ovat tottuneet noudattamaan tarkkoja ruokavalio-ohjeita. Alussa voi olla tosi vaikeaa erottaa todellista nälkää ja tunnesyömistä, mikä voi johtaa helposti ylensyöntiin ja pahenevaan negatiivisuuteen. Mikäli haluat kokeilla tätä, pidä ensin ruokapäiväkirjaa ja opettele säännöllinen syömisrytmi, jotta opit tunnistamaan nälän ennen ateriaa ja kylläisyyden tunteen sen jälkeen ja aterioiden välillä.

Jos haluat tietää lisää, kaipaat tukea ja neuvoa painonpudotukseen tai vain haluat lisää hyvää oloa ja energiaa ruuasta, ota yhteyttä !

Sirpa Laine
Personal Trainer, Ravintovalmentaja, Coach


045 783 69696 
sirpa@stayactive.fi 

Y-tunnus: 3393455-5

Tietosuojaseloste

© 2021 StayActive

OTA YHTEYTTÄ!
VASTAAN SINULLE MAHDOLLISIM­MAN PIAN.